Interview: Jennifer Hoffman's experience with washable diapers

Interview: Jennifer Hoffman over haar ervaring met wasbare luiers

Iedereen die een Full Kit bestelling plaatst tot het einde van december krijgt de exclusieve mogelijkheid om door Jennifer zelf te worden begeleidt bij het starten met wasbaar. Bestel jouw Full Kit hier.

Wanneer wist je dat je wasbare luiers wilde gebruiken?

Om eerlijk te zijn, pas op het moment dat ik ze aan het gebruiken was. Sanne Vogel - waarmee ik een liefde voor duurzame producten deel - stuurde me toen ik zwanger was “jij gaat dan natuurlijk ook wasbare luiers gebruiken? Hier heb je een nummer, zij weet alles”. Ik was er best huiverig voor. Ik dacht dat het misschien een stap te ver was en overzag niet wat het inhield, ook niet toen het me werd uitgelegd. Maar het klopt wat Sanne zei. Ik wil echt zo duurzaam mogelijk leven, dus ik heb ze, met lichte argwaan, in huis gehaald. Een paar dagen na Cooper's geboorte liep mijn vriend trots met hem de kamer in, hij had hem een wasbare luier aangedaan. De verkeerde. Maar dat maakte niet uit. Ik was zó blij met deze steun. En vanaf dat punt waren we vertrokken!

 

Hoe vies vind je wasbare luiers?

Niet. Het ligt er natuurlijk ook aan wat je je kind te eten geeft. Ik vind wegwerpluiers eerlijk gezegd viezer. Ze hebben vaak een onnatuurlijke geur en je hebt vaker last van ongelukjes - die welbekende spuit luier! De eerste paar maanden zijn sowieso een eitje, want dan drinken ze alleen melk. Dus dan kun je alle luiers zo de wasmachine in gooien. Zo simpel! Ik dacht dat de uitdaging veel groter zou worden wanneer Cooper vast voedsel ging eten. Maar dan ben je al zo gewend aan de routine dat het toevoegen van een inlegvel niet zoveel verandert. Door het inlegvel gooi je ontlasting gemakkelijk in de wc voor de luier de luieremmer (en was) in gaat. Bovendien is het waar: je vindt van je eigen kind niet snel iets vies.

 

Zijn wasbare luiers ingewikkeld?

Nee, maar ik denk wel dat de drempel voor wasbaar hoger ligt. Wegwerp is de norm, als je in het ziekenhuis bevalt worden die ook gelijk omgedaan. Voor wasbaar moet je even een ritme vinden. Ik zou zeggen, geef jezelf twee weken. Als je het eenmaal doorhebt, dan is het namelijk echt heel simpel.

 

 (interview gaat door onder afbeelding)

 

Kost het gebruik van wasbare luiers veel tijd?

Nee. Ik heb het gevoel dat ik minder hoef te verschonen dan bij wegwerpluiers. Met een baby heb je toch altijd wel was. Als het me meer tijd had gekocht had ik dat trouwens geen probleem gevonden. Het gevoel dat je niet steeds een luier weggooit en de wereld daarmee dus schoner houdt, is al fantastisch genoeg.

  

Wat vond je partner van wasbare luiers?

Voor Dorian was het een no-brainer. We willen nou eenmaal onze footprint zo veel mogelijk verkleinen, dus hij vond dit een logische stap. Dat heeft mij wel enorm geholpen.

 

Hoe heb je hem overgehaald?

Ik hoefde Dorian dus niet over te halen. Tegen andere partners, die twijfelen, zou ik willen zeggen: je vrouw doet de bevalling, neem jij dan deze taak op je. Daar ga je haar enorm mee helpen. Dorian maakte er bijvoorbeeld helemaal een vader-zoon moment van. Hij zag het niet als even iets wat snel moest gebeuren en vies was, maar hij maakte van het verschonen echt een feestje. Dat je dan ook nog een mooie luier pakt met toffe print en tegelijkertijd geld bespaart ondersteund dat gevoel.

  

(interview gaat door onder afbeelding)

 

Helpen wasbare luiers kinderen echt eerder zindelijk worden?

Absoluut. Het bewustzijn van een natte luier, dat maakte bij Cooper het verschil. De connectie moet gemaakt worden. Eerst krijgen ze door dat hun luier nat is. Dan gaan ze zeggen dat er plas in zit. Dat werd snel gevolgd door 'ik plas' en veranderde vervolgens in 'ik moet plassen'. Daar wil je naartoe, dat is het magische moment. Cooper is nu zindelijk, dat was niet zo snel mogelijk geweest met wegwerpluiers, waarin hij niets voelde gebeuren.

 

Welk advies zou je willen geven aan ouders die overwegen wasbaar te gaan gebruiken?

Doen. Echt gewoon doen! ondanks wat je omgeving ervan zegt. Je wil niet weten wat voor ontmoedigende berichten ik ontving nadat ik op instagram postte dat ik wasbare luiers ging proberen. "Ik spreek je over een paar maanden nog wel". Cooper is nu 22 maanden en zindelijk. Maar, nog een heel belangrijk advies: geef jezelf ook slack. Ik begon met het idee dat 50% van de tijd wasbaar gebruiken ook al veel impact heeft. Ik vond het alleen zo gemakkelijk dat ik mezelf verbaasde en alleen wasbaar ben blijven gebruiken.

 

Wat vond je het fijnst aan wasbare luiers?

Dat ik bij élke verschoning het gevoel had dat ik iets goeds deed... voor Cooper, voor de wereld en voor mezelf!

 

Iedereen die een Full Kit bestelling plaatst tot het einde van december krijgt de exclusieve mogelijkheid om door Jennifer zelf te worden begeleidt bij het starten met wasbaar.Bestel jouw Full Kit hier.


Dit vind je misschien ook leuk View all

I Wonder ... Episode #1 - Patience in Parenthood
I Wonder ... Episode #1 - Patience in Parenthood

In the journey of raising Tiny Changemakers, there are moments of joy and happiness, as well as times when we...

Earth Day 2024: Towards reusable diapers for the better future of our Tiny Changemakers and Our Planet
Earth Day 2024: Towards reusable diapers for the better future of our Tiny Changemakers and Our Planet

April 22nd, marks Earth Day – a global event celebrated annually to demonstrate support and take action towards protecting our...

Blossom Capsule Collection
Blossom Capsule Collection

by Khaoula Boumeshouli & Lauren Lewis x Billie WonderDe lente is gearriveerd bij Billie Wonder, en luidt een seizoen van transformatie...